L.I.O.S. Veen 50 jaar

Gymvereniging L.I.O.S. Veen

L.I.O.S. Veen 50 jaar

01-03-1966-2016 , 50- jaar bestaan L.I.O.S. Veen.

Tijdens een natte en koude fietstocht tussen Aalburg en Veen, begin 1966, ontstond in feite de eerste aanzet voor L.I.O.S.

Corrie van de Mooren  en Corrie van Wijk twee enthousiaste Veense gymnasten van Willen Is Kunnen uit Aalburg waren op de terug weg toen zij opperde: ,,Eigenlijk zouden we in Veen een eigen gymclub moeten hebben “. Die hebben ze met behulp van anderen vrij snel van de grond gekregen.

Op 1 maart 1966 werd L.I.O.S. geboren. Het dorpshuis werd de eerste oefengelegenheid. Het voorlopige aller eerste  bestuur bestond uit: John Libeton, Cor Treffers, Mevr. Bolt, Ruby van der Scheer, Nel van Heringen, Corrie van de Mooren en Corrie van Wijk. Vrij kort daarna voegde Fientje van Helden  zich daarbij.

Joop den Dekker uit de Wielstraat verzon de naam LIOS en deze afkorting staat voor Lenigheid Is Ons Streven.

Met de gymnastiek ging alles goed, met de financiën alles behalve dat. Het dorpshuis voldeed slecht als oefenruimte en was veel te duur. Na meerdere noodkreten richting gemeente kreeg men toestemming de oude school aan de Dokter van der Loostraat te gebruiken. Maar in 1972 werd deze school verkocht. Burgemeester van Dijk liet echter een splinternieuw gymnastiekgebouw zetten aan de Hardenberg. Op 1 september 1973 werd dat feestelijk geopend en er wordt tot op heden dankbaar gebruik van gemaakt.

Rond de jaren “ 73 waren er naast de gymnastiek ook een afdeling wandelsport, volleybal en zaalvoetbal. In de wandelsport werden heel wat kilometers gelopen en sleepten hiermee heel wat prijzen in de wacht, op alles werd gelet: rechte lijnen lopen, hoe men zong en of de kleding allemaal hetzelfde was.

In vijftig jaar zijn er natuurlijk veel mensen geweest die hun krachten hebben gewijd aan de vereniging  een enkelen genoemd: Sam Schreuders, Kees Honcoop, Nelis Schreuders, Paula van Wijgerden, Marian Roeland, Ina Sonneveld, Maarten Honcoop, Jan Boll, Willy Vos. In 1989 stopte Sam Schreuders na twintig jaar zijn bestuurlijke taak en kon die gelukkig overdragen aan Hans Verbeek.

Jaren 2000 (en later) :  Anton de Graaf, Ina van Balen- Honcoop, Corry van Hemert, Jopie Duijster, Helma van Wijgerden, Jan van de Bogaard, Marga Duijster, Janine Mensink-Vos , Jannie Vos, Anouska Jonker- van de Bogaard, Karin Crielaard, Ina van vliet.

Naast de bestuursleden benoemen we natuurlijk ook de jarenlange leidinggevende: Gerrie Vos en Jan Schreuders die onlangs in 2015 en 2014 gestopt zijn met lesgeven, deze twee personen zijn zeker een “begrip” binnen onze vereniging in Veen.

Een blik vooruit:

We blijven de mogelijkheid bieden die L.I.O.S. verwoordt:

Lenigheid. Is. Ons. Streven.

We bewijzen de Veense gemeenschap hiermee een grote dienst en vullen met name de jeugd een deel van hun vrije tijd, op verantwoorde wijze.

Copyrighted Image